Bekkenbunnen.no

Urinlekkasje - et stort kvinneproblem
Når kroppens signaler om å fylle og tømme blæren ikke fungerer tilfredsstillende vil mange mennesker oppleve urinlekkasje. Vi vil her omtale de vanligste typene hos kvinner.

Anstrengelseslekkasje (stressinkontinens)

Dette betyr lekkasje av urin samtidig med hoste, nys eller fysisk aktivitet som løping og hopping der trykket øker kraftig inne i bukhulen når magemusklene strammes. Vanligvis er det små mengder som lekker om gangen (dråpelekkasje) uten at man har vannlatingstrang.
De viktigste årsakene er skader på bekkenbunnsmuskulatur (knipmusklene) under fødsel, østrogenmangel etter overgangsalderen og fremfall av skjede, blære eller livmor fordi opphengsapparatet er svekket eller skadet.
• Vektreduksjon anbefales hos overvektige.
• Røyking øker risikoen for å få tilstanden og kan gjøre tilstanden verre pga kronisk hoste.

Behandling

Bekkenbunnstrening (knipøvelser) er den viktigste behandlingen.
• Regelmessig sammentrekning av musklene rundt urinrør, skjede og endetarm. Du gjør det riktig når du klarer å stoppe strålen ved vannlating.
• Knipkoner er en type lodd med ulik vekt og størrelse som plasseres i skjeden og som man forsøker å holde på plass ved hjelp av knipmusklene mens man går omkring.

Kirurgi

Dersom man fortsatt har anstrengelseslekkasje etter at muskulaturen i bekkenbunnen er trent opp skikkelig, er det støtteapparatet rundt urinrøret som er løsnet fra festene sine. Dette må korrigeres operativt. Den nyeste operasjonen er enklere enn tidligere og kan ofte utføres i lokalbedøvelse slik at man kan reise hjem fra sykehuset dagen etterpå. Det er viktig å fortsette med knipøvelser etter en slik operasjon for å forebygge tilbakefall.

Overaktiv blære

Overaktiv blære kjennetegnes av hyppig vannlating, sterk og ofte uimotståelig vannlatingstrang med eller uten lekkasje før man rekker fram til toalettet. Tilstanden skyldes en overaktivitet i de nervene som styrer blæremuskelen og får blæren til å tømme seg før den har fylt seg opp til et normalt volum. Det er mange årsaker til denne tilstanden.

Behandling

Hos kvinner etter overgangsalderen gir man alltid først østrogentilskudd i en aller annen form. Deretter kan følgende metoder bedre eller helbrede tilstanden:
Blæretrening

Ved gradvis å forlenge tiden mellom hvert toalettbesøk, kan man øke blærens evne til å holde på urinen og derved oppnå bedre kontroll.
Elektrostimulering kan få blæren til å «slappe av» ved å gjenopprette normal funksjon i de nervesystemene som styrer blæremuskelen via plugger i skjede og/eller endetarm.